cupping massage

Cupping vindt zijn oorsprong in de Oosterse geneeskunde en is al duizenden jaren oud.

Cupping is het plaatsen van cups op een geoliede huid.

Wat is cupping?

Cupping is het plaatsen van cups op een geoliede huid. Doordat er een vacuüm in de cups ontstaat worden afvalstoffen en bloedstagnaties in de spieren naar de oppervlakte getrokken en kunnen blokkades opgeheven worden.

Deze cupping massage is een diepwerkende massage, vergelijkbaar met bindweefselmassage. Het maakt verklevingen los, voert afvalstoffen en vocht af en brengt zuurstofrijk bloed naar stagnerende spieren en de huid. De behandeling heeft een geweldige, ontspannende en helende werking.

Hoe werkt cupping precies?

Als er weefsels door overbelasting of blessure niet goed meer functioneren, ontstaat er vaak een ophoping van afvalstoffen en/of vocht, ook wel blokkades genoemd. Ook treedt er vaak bloedvatvernauwing, verkramping en verkleving op. Dit belemmert het herstel.

Het werkt niet alleen tegen cellulite en verslapte huid, maar ook bij vastzittende spieren. De behandeling is hierdoor zeer geschikt voor rug-, schouder- en nekklachten.

Het mechanisme trekt het bloed uit de slagaders naar de haarvaten. Het bloed keert dan via de aderen weer terug en wordt gereinigd en afgevoerd.

De therapeutische gevolgen van de behandeling:

 • het stimuleert de bloedcirculatie en de lymfe
 • blokkades worden opgeheven
 • gifstoffen en afvalstoffen worden afgevoerd
 • het verbetert de spierspanning

Door het vacuüm in de cup, worden aan de oppervlakte liggende huid, het onderliggende bindweefsel en spierweefsel omhoog gezogen.

Cupping heeft een enorme dieptewerking en zuigt celvocht, inclusief afvalstoffen, toxines, omhoog en tegelijkertijd wordt de bloedsomloop onder de cup flink versterkt. Doordat deze stoffen omhoog gezogen worden, kunnen ze door het lichaam makkelijker afgebroken worden en/of afgevoerd worden via de poriën in de huid.

Cupping kan soms in eerste instantie wat onaangenaam voelen en een prikkelend gevoel geven, maar het geeft wel een verruimend effect, alsof je na de behandeling losser in je vel zit en dat geeft weer een prettig ontspannen gevoel. Daarnaast heeft het een pijn dempende werking.

Waarvoor is cupping massage zoal geschikt?

 • Hoofdpijn klachten
 • Migraine
 • Rug klachten
 • Schouder klachten
 • Nek klachten
 • Arm klachten
 • Blessures
 • Fybromyalgie klachten
 • Triggerpoints
 • Bindweefsel klachten
 • Spier klachten
 • Spier knopen
 • Chronische verkoudheid en astma
 • Cellulite behandeling

Wanneer je al langer of veel last hebt van je klachten, kan het raadzaam zijn om meerdere behandelingen te ondergaan.

Soms leert zo’n massage ons dat spieren strakker, vaster en harder aanvoelen dan we zelf beseffen. Dat is dan vaak weer het gevolg van het langdurig belasten van steeds dezelfde spieren of spiergroepen, van lange tijd aanhouden van dezelfde houding, bijvoorbeeld door kantoorwerk of veel in de auto zitten.

Tijdens een  ontspanningsmassage wordt extra aandacht aan deze spiergroepen besteed. Vaak ervaar je na een eerste behandeling al een opmerkelijke verbetering

Na de behandeling

Door het vacuüm trekken van de huid zal je na de behandeling ronde vlekken zien op de huid met een rode tot paarse kleur. Deze plekken verminderen langzaam en zijn na ongeveer een week verdwenen, soms duurt het wat langer. De plekken kunnen beurs aanvoelen. Hoe vaker je jezelf laat behandelen, hoe minder heftig de plekken terugkomen. Zorg er voor dat je na de behandeling voldoende water drinkt en houd je huid goed warm om de afvoer van afvalstoffen te bevorderen.

Contra indicaties massage

Contra indicaties zijn redenen waarom iemand niet (absolute) of gedeeltelijk (relatieve) gemasseerd mag worden, tenzij er toestemming is van de behandelende arts en/of specialist. Gezondheid en veiligheid van mezelf en de gast staan bovenaan.

Let op: wanneer Frisfit Massage niet volledig of verkeerd ingelicht wordt, kunnen wij niet aansprakelijk gesteld worden voor schade en of letsel ten gevolge van een door ons uitgevoerde massage.

Absolute contra indicaties:

Infectieziekten – flinke verkoudheid, griep en keelontsteking

Ziekten waarbij er sprake is van verhoogde stofwisseling

Besmettelijke huidaandoeningen

Slechte algemene gezondheid

Extreme vermoeidheid

Te veel pijn

Kanker – tijdens de behandeling van chemo of bestraling

Ernstige vaat ziekten

Antibiotica – overleg met uw huisarts

Bloedverdunners – overleg met uw huisarts

Relatieve contra indicaties:

Hoge bloeddruk
Hartafwijkingen
Open wonden
Zwangerschap
Ontstekingen
Traumatische aandoeningen
Psoriasis
Schimmelvelden
Pijnstillers
Antidepressiva

Ga niet volledig uit van wat hier beschreven staat, als u denkt dat u wel gemasseerd kan en wil worden, overleg dan even met uw huisarts.
Uiteraard is elke vorm van massage bij gebruik van alcohol en drugs uitgesloten.

Afspraak maken?